Hoe gaat het trekken en zelf monteren van netwerkkabels in zijn werk?

Zoals we eerder hebben aangegeven, is bedraad internet in huis nog steeds het meest betrouwbaar, ook in het WiFi tijdperk. Zeker voor bepaalde (smart home) toepassingen is het belangrijk om een goede basis te hebben. Ook in verband met snelheid en stabiliteit is er reden om ethernetkabels te gebruiken. Wanneer je een bepaalde ruimte in huis van netwerktoegang wilt voorzien, kun je zelf kabels aanleggen, bij voorkeur via een loze leiding.

1. Kabels trekken
In nieuwbouwhuizen zijn meestal zogenaamde loze leidingen aangebracht; holle plastic buizen die vanuit de meterkast naar de verschillende vertrekken in een huis lopen. Soms is er al een contactdraad in de leiding aanwezig waarmee uitgevonden kan worden in welke ruimte een bepaalde buis uitkomt. Ook kun je deze contactdraad gebruiken om de netwerkkabel door de loze leiding heen te trekken. Bij het eruit trekken van de oude kabel, zit de netwerkkabel dan meteen op z’n plek. Wanneer er geen kabel aanwezig is, kun je het beste gebruikmaken van een trekveer die je vervolgens eerst helemaal door de leiding trekt tot deze uitkomt bij de meterkast of de eindbestemming. Vervolgens bevestig je de netwerkkabel aan het uiteinde van de trekveer (aan het oog). Doe dit met de kleine koperkabels. Zorg ervoor dat de bevestiging stevig is maar niet te dik wordt (bijv met kleine stukjes duct tape die voor wat extra versteviging kunnen zorgen).

2. Kabels wegwerken
Als je woning niet beschikt over loze leidingen of ze allemaal in gebruik zijn, dan is het mogelijk een netwerkkabel op de ‘ouderwetse’ manier aan te leggen: door de muur, via het plafond of onder de vloer door. Langs, boven of onder de plint is ook een veelgebruikte methode of door middel van een kabelgoot. Bij witte kabels in dezelfde kleur als (witte) muren is het wellicht niet eens nodig om deze helemaal weg te werken.

3. Nieuwbouw: zelf doen of uitbesteden?
Heb je plannen voor het laten bouwen of kopen van een nieuwbouwwoning? Het is vaak mogelijk om voor een meerprijs netwerkkabels en bijbehorende eindcontacten aan te laten leggen. De bouwer rekent hiervoor vaak wel hoge bedragen, maar het kan achteraf erg veel werk schelen. Het is vooral handig om te bepalen in welke ruimte het belangrijk is om een fysieke kabel te hebben en waar draadloos internet voldoet. Hierbij is het verstandig om ook vooruit te denken. Bijvoorbeeld wanneer je een tv aan de muur zou willen hangen waarop 1080p HD-content vanaf een pc, een mediaspeler of een NAS afgespeeld kan worden; dan is een hoge snelheid van belang. En gigabit-ethernet wint het in vrijwel alle gevallen van draadloos internet. Een andere vraag is of het wifi-signaal wel krachtig genoeg is om bijvoorbeeld de zolder te halen. Steeds meer apparaten beschikken over een ethernetpoort om rechtstreeks aangesloten te worden op internet. Dat is iets om rekening mee te houden. Aan de andere kant is het vrij kostbaar om iedere ruimte te voorzien van een ethernetaansluiting. Vaak is het ook mogelijk om extra loze leidingen aan te leggen voor een schappelijke meerprijs zodat er later altijd nog extra kabels getrokken kunnen worden, zonder meteen in het plafond te hoeven boren (bron: Computer Totaal, juni 2020)

Zo zorg je voor een goede basis voor verschillende smart home toepassingen, nu en in de toekomst!

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op.

Hirschmann Multimedia B.V.

Deel dit bericht